17 noiembrie 2019. Kathmandu.


07.30. Mă trezesc destul de buimacă după un somn prea scurt pentru cât eram de obosită. E ok, urmează o zi plină așa că sigur mă pun repede pe picioare. Poate mă ajuta și o cafea…sau poate nu. Hm, greu la capitolul ăsta prin Asia.
După un mic dejun extrem de bogat în carbohidrați, ne urcăm în mașină pentru prima zi de hoinăreală. De data asta, prin Kathmamdu.
Doamne, uitasem în ce hal se conduce pe aici și că ei se ghidează în trafic după o singură regulă: trece/scapă cine poate. Nu există stânga sau dreapta, nu există șoferi, bicicliști sau pietoni, aici există doar tupeu și mantra care-se-bagă-primul-ăla-e.
După vreo 30 de minute de rugăciuni și puls mai ridicat ca la o clasă de cycling, ajungem la Monkey temple, un templu budhist locuit și de niște maimuțe ‘sfinte’, umblă vorba. Deși fuseserăm avertizate că sfintele sunt și maxim de cleptomance, reușim să plecăm de aici cu toate obiectele cu care am intrat. Fete bune maimuțele astea.
Iar mașină, iar trafic, iar emoții, iar poluare. Doamne, bieții mei plămâni cred că plâng în hohote. Promit că vă duc la aer curat în curând!
Rămânem ceva mai bine de două ore în Swayambhunath, cea de-a doua stupă ca mărime din lume. Mă plimb printre culorile steagurilor budiste ca printr-o paletă de acuarele. E frumos. Tare.


După ce luăm prânzul începem dezbaterea pentru ultimul punct pe care îl putem vedea azi: ghidul insistă să ne ducă la crematoriu (nu să ne ardă pe noi, sper). Noi vrem într-o piață cu un templu hindu. Nu, serios, chiar nu vrem la crematoriu. Da, ok, o fi interesant, o fi unic, dar nu vrem. Se ard cadavre acum? Adică…vedem cum se ard și se aruncă în râu? Da, nu, mulțumim. Vrem în piață. Ok, o fi la 10 minute crematoriul, dar noi nu vrem să mergem acolo așa că hai în piață. Bă` băiatule, în ce limbă să îți spunem? Nu! Nu ne duci nici în piață? Ok, bun, hai la hotel și seară bună!
E abia ora 17 așa că ieșim și mai hoinărim prin nebunia din zona hotelului.
Intunericul ne prinde la o binemeritata bere, intitulată, cum altfel decât Namaste!
Așa să ne fie!

2 Replies to “17 noiembrie 2019. Kathmandu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *