23 Noiembrie 2019. Ghandruk.

Day 8.
06.30. Azi ne trezim târziu, e zi de răsfăț, începem yoga de la 7. Deja încep să mă obișnuiesc. Ies din cabană zgribulită și încă somnoroasă, dar îmi trece repede când văd ce mă așteptă afară. Soarele e deja sus și înveselește tot în jurul lui. Vârfurile Anapurna South(7219m) și Fishtale (6993m) ne servesc drept wallpaper pentru următoarea oră jumate. Clasa de azi e diferită. Si nu pentru că am face alte practici, sunt aceleași, dar e ceva minunat în aer: soarele ăsta, albastrul cerului, munții din fața noastră…totul pare din altă poveste. Tema de gândire pe care ne-o dă Anil pentru ziua de azi e una foarte actuală: non-steal, să nu furi, la niciun nivel: material, fizic, intelectual, spirirual, financiar. Ii spunem că pentru noi e o temă foarte ușoară, dezbatem puțin tema corupției în politica noastră și a lor. Fuck, mâine e prima dată de când am drept de vot când nu votez. Si chiar mâine, of all days! Ok, ok, punem toată energia unde trebuie ca să iasă cine trebuie.


Probabil inspirat de asta ne mai dă o temă de meditație pentru azi: moderație. Să aplicăm moderația în orice, și vom ajunge la echilibru în viață.
Imi place treaba asta cu temele zilnice: în prima zi a trebuit să medităm la ‘non-violență’ – să nu facem rău nimănui cu gândul, fapta sau cuvântul. Easy peasy. Cui să facem rău aici, în sălbăticie? Ah, să ducem practica cu noi și acasă și să ținem minte că un cuvânt poate răni mai rău și mai adânc decât orice armă. Poți să mai spui asta o dată, amigo.
Tema zilei de ieri a fost sinceritatea. Ca să poți fi sincer cu ceilalți, trebuie să fii sincer cu tine. Să te cunoști, să te accepți, să fii sincer cu ce simți, și abia apoi vei putea fi sincer cu ceilalți. Hm… Asta e ceva mai grea.
Drumeția de azi e ușoară. E numai coborâre prin pădure timp de trei ore. Timp destul să mai aprofundăm ceva concepte buddhiste de la Anil. Incă nu m-a convins la capitolul ‘să nu te atașezi’. Cum poți să iubești fără să te atașezi de cineva sau ceva? Cum să ai ceva și să știi că poate secunda următoare nu mai e? Cum să iubești o persoană dar să fii ok cu ideea că o poți pierde oricând? Mda…îmi mai trebuie niște meditații la buddhism.
Ajungem în Ghandruk puțin după ora 13. O dau pe supă cremă și salată la prânz. Mi-au ajuns carbohidrații mâncați aici până după Crăciun.
După masă ieșim la plimbare prin sat și nu pierdem ocazia să ne jucăm de-a localnicele.
Ultima seară în munți. Deja m-am atașat de ei. Now what?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *